Zo werkt het

De vier stappen van tekening naar eindproduct


Stap 1

Een tekening/schets maken.

De eerste stap is het maken van een duidelijke tekening of schets.

Hierop staan alle details en alle maten van het te maken product.


Stap 2

Het maken van een model

De tweede stap is het maken van een model.

Het model wordt meestal gemaakt van hout, schuim, staalplaat, plamuur of een combinatie van deze materialen.
Het model wat gemaakt wordt moet er precies zo uit komen te zien als het uiteindelijke polyester product. Het model moet als laatste handeling afgelakt worden in een harde tweecomponenten lak.
Let op: elk puntje, krasje of oneffenheid vind je later op je polyester eindproduct terug, zorg dus voor een perfect model.
De twee componenten lak moet de tijd krijgen om goed uit te harden.


Stap 3

Het maken van de mal.

De derde stap is het maken van de productie mal.

Het model wordt behandeld met een speciaal losmiddel, vaak is dit een vaste of vloeibare loswas. Als de waslaag gedroogd is wordt deze met een zachte doek uitgepoetst. Deze behandeling wordt enkele malen herhaald. Hierna is het model klaar om in de gelcoat gezet te worden. Gelcoat is een gekleurde ingedikte harslaag die zorgt voor een mooi glad uiterlijk van de mal. Als de gelcoat laag aangedroogd is wordt begonnen met het aanbrengen van de eerste laag glasvezel, vaak is dit een glasvlies of een 225grams glasmat. Vervolgens wordt elke dag 1 laag 450 grams glasmat aangebracht tot de vereiste dikte van de mal verkregen is. Als de mal op dikte is kan deze worden gelost van het model. De productie mal is nu klaar.


Stap 4

Het maken van het product. De vierde stap is het maken van het product.

Op de mal wordt achtereenvolgens een lossingmiddel en een gelcoat aangebracht. Als de gelcoat aangedroogd is wordt het glasvezelpakket, laag voor laag, handmatig, in de mal gelegd. Met een kwast of een roller wordt elke laag glasvezel bevochtigd met hars. De hars is van te voren gemengd met een verharder. Een belangrijke stap in het productie proces is het ontluchten van het glasvezelpakket, want luchtinsluitsels verzwakken het product. Na een uithardingstijd variërend van ± 4 tot 24 uur, afhankelijk van temperatuur en materiaal, kan het product uit de mal gehaald worden en worden afgewerkt. Het polyesterproduct is dan gereed.


De voor de productie benodigde modellen en mallen worden door Polyglas kunststoffen in eigen beheer gemaakt, volgens de wensen van u als klant. Ook stap 1, het maken van de tekening zou door ons, in overleg met u, verzorgd kunnen worden.

Mocht u vragen hebben, een offerte willen aanvragen of ons bedrijf willen bezichtigen laat het ons even weten.

Polyesterbedrijf Polyglas Kunststoffen
Vierde Broekdijk 5a - 7122 JD Aalten Gelderland
Tel: 0543-476471
E-mail: info@polyglaskunststoffen.nl